Gewichten voor thuis fitness

Voor een goede krachttraining thuis moet je zorgen dat je een aantal gewichten hebt liggen. In de fitness heb je namelijk ook allerlei materialen om mee te trainen. Wij vertellen je welke soort gewichten er zijn en welke handig zijn om thuis te hebben voor jouw workout. 

Ontdek o.a. informatie over dumbbells, halterstangen en weightbags. 

Dumbbells

Als je thuis gaat fitnessen is de aanschaf van dumbbells een goede zet. Je kunt er veel verschillende oefeningen door doen en maakt je training zwaarder. De attributen zijn er in diverse materialen en gewichten. Meestal worden dumbbells in een set van twee verkocht, maar lees altijd goed de beschrijving. Kies het juiste gewicht en je kan thuis zo aan de slag. Waar je over moet nadenken bij de aanschaf: wil je een vast gewicht hebben of dumbbells die verstelbaar zijn in kilo’s.

Materiaal

Dumbbells zijn verkrijgbaar in een aantal soorten materialen. Zo zijn er vinyl, chromen en gietijzeren gewichten. Aan de vinyl gewichten zit het voordeel (of nadeel) dat deze verkrijgbaar zijn in leuke kleuren en makkelijk schoon te maken zijn. Bij een gietijzeren variant moet je opletten dat je hem niet op de vloer laat stuiteren, want dan heb je een deuk(je).

Zo zitten er aan elke soort voor en nadelen. We bespreken hieronder de drie categorieën.

Vinyl

De vinyl dumbbells komen vaak voor in lagere gewichten. Meestal zijn dit ook degene met een vast gewicht, bijvoorbeeld 2kg. Deze zijn dan ook perfect voor beginnende thuissporters of mensen met weinig ruimte. Een leuk voordeel bij de lagere gewichten is dat deze vaak de vorm hebben van een hexagon (zeshoek). Hierdoor rollen ze niet weg als je ze even neerlegt.

Gietijzer

Dumbbells van gietijzer zijn doorgaans van een hoger gewicht dan bijvoorbeeld de vinyl variant. Zo starten een aantal webshops vanaf 10kg per set. Wanneer je een set koopt, krijg je de stang met anti-slip grip, schroefsluitingen en de halterschijven. Gietijzeren dumbbells zijn een prima keuze als je net begint met fitnessen, maar zijn ook een favoriet van ervaren sporters. Het grootste voordeel is namelijk dat je zelf kunt bepalen welk gewicht je gebruikt. Kies voor meer, minder, zwaardere of lichtere halterschijven.

Chrome

Professionals en sportscholen kiezen vaak voor chromen dumbbells. De reden hiervoor is dat deze erg duurzaam zijn. De kwaliteit is dan ook uitstekend. Het gewicht is vrijwel nooit verstelbaar, ook wel fixed genoemd. Het materiaal chrome zorgt ervoor dat de gewichten niet al te groot zijn, maar wel zwaar.

Hoe kies ik het juiste gewicht dumbbells?

Voor de beginnende sporter raden wij een dumbbell gewicht aan van tussen de 0,5kg en 10kg. Mannen kunnen doorgaans starten vanaf 5kg en vrouwen met een wat lager gewicht. Het is afhankelijk van hoe sterk je nu bent, waar je naartoe wilt groeien en welke oefeningen je gaat doen. Overschat en onderschat jezelf niet. Dan verloopt je training namelijk niet optimaal.

Koop nu jouw dumbbells bij een van deze drie fitness webshops:

Halterstang

Een halterstang is een van de populairste fitness artikelen. Zowel in de sportschool als bij thuissporters kom je ze vaak tegen. Het product brengt vele mogelijkheden met zich mee om zittend, staand en liggend krachtoefeningen te doen. Je bepaalt zelf hoe zwaar de gewichten zijn die je eraan vast maakt. Daarom zijn halterstangen bij uitstek geschikt voor krachttraining. Kies voor een langere, kortere of gekrulde variant. Waar je op moet letten, leggen we je uit.

Dikte

Doorgaans heeft een halterstand een dikte van 25mm of 30mm. Deze zijn ook prima voor thuisgebruik. Zogeheten olympische halterstangen zijn 50mm dik en zijn geschikt voor professionele krachttrainers.

Lengte

Afhankelijk van de oefeningen die jij wilt doen, kies je de gewenste lengte van de halterstang. Een korte stang wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de biceps. Maar let erop dat deze stang niet lang genoeg is om in je nek te leggen tijdens squats. De curlstang is meestal rond de 120cm. Rechte halterstangen komen voor tussen de 100cm en 210cm.

Halterschijven

Aan het uiteinde van de halterstang plaats je halterschijven. Deze komen in verschillende gewichten voor. Zo bepaal je zelf hoe zwaar de training wordt. Bestel je ze los? Let dan op dat de grootte van het gat in de halterschijf overeen moet komen met de dikte van de stang. Bijvoorbeeld 30mm.

Oefeningen

Met een halterstang heb je veel mogelijkheden om alle spiergroepen te trainen. Enkele populaire oefeningen zijn: bench press, military press, squat, deadlift en pull ups. Inspiratie opdoen of direct een halterstang kopen? Kies wat jij wilt doen:

Kettlebell

De kettlebell is een geliefd fitnessartikel bij de thuissporter. Op de sportschool trouwens ook. Daarom staat de kettlebell ook in onze top 10 musthaves. Je traint met name je armen, maar er zijn oefeningen beschikbaar voor het hele lichaam, zoals de Swing, Clean en Snatch. Zorg bij aanschaf van een kettlebell dat je het juiste gewicht kiest.

Weightbag

Ben je een ervaren krachtsporter kijk dan eens naar een weightbag. Met dit gewichtsartikel train je kracht, conditie en coördinatie. Een training is dan ook zeer intensief en niet voor de beginnende (thuis)sporter weggelegd. Desondanks is het wel interessant materiaal om mee te trainen.

Gewichtsvest

Wanneer je graag zonder al te veel materialen traint, is een gewichtsvest geschikt voor je. Het is een simpele manier om uitdaging toe te voegen aan je training. Je kunt met dit vest bijvoorbeeld push-ups en dips doen. Zelfs met alleen lopen, train je je conditie en spieren. Er zitten dus best wat voordelen aan een gewichtsvest.

Waar kan ik fitness gewichten voor thuis kopen?

Online zijn er tal van webshops die fitness gewichten en artikelen aanbieden. Wij hebben goede ervaringen met drie aanbieders: bol.com, gorillasports.nl en thuisfitnessxl.nl. Helaas hebben wij geen kortingscode voor je, maar de webshops hebben goede artikelen voor mooie prijzen. 

Gratis verzending vanaf €20
Snelle levering

8,2 score (8200+ reviews)
Groot assortiment

Gratis verzending vanaf 50,-
Divers aanbod

Terug naar boven