Thuis sporten voor beginners

Heb jij de intentie en wens om thuis te beginnen met sporten? Geweldig, ga ervoor! Wij willen je een handje helpen. Wij geven jou een aantal handvatten voor jouw sportroutine thuis. Lees over oefeningen voor beginners en tips over het moment van de dag. Aan het einde van deze pagina ben jij goed voorbereid als beginnende thuis sporter.

Begin direct met thuissporten! 

Creëer ritme

We staan allemaal vaak op hetzelfde tijdstip op om vervolgens naar onze (thuis)werkplek te gaan. Ook de lunch is rond dezelfde tijd en gemiddeld Nederland eet om 18:00 uur. Dit vaste ritme gaat jou helpen bij het inplannen van je sportmoment. Als je een gewoonte maakt van het sporten om bijvoorbeeld 20:00 uur, dan wen je daar vanzelf aan.

Maar is dat het juiste moment om thuis te sporten? Ja en nee. Dat hangt van jou af. Wie weet leg je dan de kinderen op bed, kom je pas net thuis of kijk je het journaal. Zorg dat je voor jezelf een passend (sport)ritme hebt en de workout volgt vanzelf.

Woonkamer met meubels

Wat is het beste moment om thuis te sporten?

Eigenlijk is het voor iedereen anders wanneer het beste moment is om te gaan sporten thuis. Daarentegen kunnen we je wel een aantal tips geven.

1.      Maak een weekplanning wanneer je wilt gaan sporten en houd je eraan. Als je een schema maakt (al is het maar voor twee workouts), zijn mensen sneller geneigd om dit uit te voeren.

2.      Zet een wekker op je telefoon een uur voordat je gaat sporten. Je bent druk, bezig of let niet op de tijd en opeens is je ingeplande sportmoment voorbij. Nee, dat gaat niet gebeuren! Als je een uur eerder je wekker zet, kun je je er vast op voorbereiden door je om te kleden en activiteiten af te ronden.

3.      Kies voor het eind van de ochtend of begin middag. Het komt toch vaak voor dat iemand aan het eind van de dag echt geen zin meer heeft om te sporten. Wanneer je ’s ochtends je workout doet, hoef je er niet heel de dag meer tegenop te kijken.

4.      Trek je outfit aan en leg alle spullen vast klaar! Dan is de kans groter dat je daadwerkelijk gaat sporten thuis.

Het verloop van je workout

Je bent sportief gekleed en je sportattributen liggen voor je. Kortom, je bent helemaal klaar om van start te gaan. Maar nu is de vraag natuurlijk hoe je workout eruit moet zien en welke oefeningen je kan doen. Een goede opbouw is van belang om blessures te voorkomen. Dit is zeker handig om te weten voor de beginners onder ons.
Bekijk dus hoe een standaard verloop van een training eruit ziet. 

Warming-up

sport schoenen en trainingsbroek aantrekken

Begin je workout altijd met een warming-up. Dit zorgt ervoor dat je spieren worden opgewarmd en dat helpt weer tegen blessures. Je kunt stappen op je plaats, hardlopen door of om het huis, jumping jacks of start een youtube filmpje ter inspiratie.

Een warming-up hoeft maar 5-10 minuten te duren, maar zorg dat je hem wel doet.

Kracht of cardio

vrouw met kettlebell op sportmat

Afhankelijk van jouw doel start je met oefeningen die gericht zijn op kracht of cardio. Op thuissportentips.nl vind je hiervoor genoeg inspiratie. Maak een schema vooraf en werk deze netjes af. Jij voelt zelf hoe intensief de training is en kan zijn.

Zorg voor een lekkere workout waar je met een voldaan gevoel op kan terugkijken.

Cooling down

vrouw yoga oefening rekken

Wanneer je klaar bent, is het niet de bedoeling om direct weer op de bank te ploffen. Doe nog wat rekoefeningen ter cooling down, drink water en neem een warme douche. Hiermee draag je bij aan een optimaal herstel van je spieren.

Ook de cooling down hoeft niet heel lang te zijn. Maar doe het wel.

Materialen

Je hebt inmiddels gelezen over ritme, het beste moment om te sporten en hoe je je work-out inricht. Als beginnend thuis sporter ben je dus al goed op weg. Wat heb je dan nog nodig denk je vast. Sportkleding! Een goede reden om even (online) te shoppen voor een mooie outfit. Kleding maakt de man wordt er gezegd en dat geldt ook voor sporters. Kleed jij je sportief dan ga je je ook zo gedragen.

En verder? Een aantal fitnessmaterialen zijn handig om thuis te hebben liggen. Denk aan een sportmatje, dumbbells en een grote waterfles. Deze attributen maken jouw workout net wat makkelijker of uitdagender.